Vse o Švermovu

Čistírny odpadních vod Kladno-Švermov

06/02/2009 21:25

Jedná se o novou čistírnu, která byla dokončena v roce 2000 a jejím investorem bylo Město Kladno.

Odpadní vody z městské části Kladno - Švermov byly do této doby vypouštěny přímo do touto městskou částí protékající vodotečí nebo ze septiků do kanalizace zaústěné do Týneckého potoka. Po několika stech metrech byly tyto vody ředěny vydatným přítokem čistých prokysličených vod čerpaných v rámci těžby z blízkého dolu Ronna. Vzhledem k uzavření dolu v roce 1997 bylo čerpání zastaveno. Zásadní změna v odtokových poměrech na Týneckém potoce ovlivnila množství a kvalitu vody a situace na toku se stala kritickou a dlouhodobě neudržitelnou.

V roce 1997 podalo Město Kladno žádost o podporu výstavby kanalizace a ČOV pro městskou část Kladno - Švermov na Státním fondu životního prostředí ČR. Jako prioritní pro danou oblast ji označil také Okresní úřad Kladno.

Jednou z variant řešení čistírny odpadních vody byla možnost napojení kanalizační sítě Švermova na hlavní městskou ČOV Kladno - Vrapice. Protože tato varianta by si vyžádala tunelový přivaděč s přečerpávací stanicí a byla by investičně i provozně nákladná, bylo rozhodnuto o přímé výstavbě ČOV Kladno - Švermov.

Původně se uvažovalo s kapacitou pro 7.500 EO, ale po přehodnocení záležitosti zejména s ohledem na ekonomickou situaci byla realizována čistírna s kapacitou 6.000 EO. To odpovídá přitékajícímu znečištění v ukazateli BSK5 360 kg/d (biochemická spotřeba kyslíku za pět dnů), přičemž se předpokládá čistící efekt zařízení 95 %.

Spolu s výstavbou čistírny byla nutná rekonstrukce a výstavba přívodního kanalizačního přivaděče v délce více než 27 km.

Čistírna odpadních vod Kladno - Švermov je založena na principu mechanicko - biologické technologie. Výstavbou této čistírny a kanalizace došlo k významnému zlepšení jakosti vody v Týneckém a následně i Zákolanském potoce a s přispěním ke zlepšení životního prostředí v povodí Vltavy.

 

Back

Search site

© 2008 All rights reserved.